Beste toekomstige huisarts,

Beste toekomstige huisarts
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Beste toekomstige huisarts,

Allereerst: gefeliciteerd! Je hebt gekozen voor een beroep dat niet alleen uitdagend is, maar waar je ook een enorme impact mee kunt maken. Een tijdje terug had ik de eer om een ervaren huisarts te interviewen. Wat hij deelde over het vak, de ontwikkelingen en de uitdagingen, heeft me nieuwe perspectieven laten zien op wat het kan betekenen om huisarts te zijn. In deze blog wil ik graag een aantal van die inzichten met je delen.

De kern van het vak: meelopen met de patiënt

Hij beschreef de huisarts als iemand die “meeloopt” met zijn patiënten door het leven. Waar het bij specialisten vaak draait om een specifiek probleem of orgaan, heeft de huisarts een veel bredere en langdurigere relatie met zijn patiënten. Dit houdt in dat je vaak degene bent die niet alleen fysieke klachten behandelt, maar het ook hebt over welzijn, de mentale gezondheid en de zingeving van een patiënt.

Welke vaardigheden heb je nodig als huisarts?

Toen ik vroeg welke vaardigheden een toekomstige huisarts moet bezitten, benadrukte hij het belang van durf en lef. In deze sector moet je een beetje dapper zijn. Het is essentieel om eerlijk te durven zijn: als je iets niet weet en wanneer je dingen recht in het gezicht moet zeggen, ook als dat de patiënt tegen de borst stuit. Zo vertelde de arts me: “Het is belangrijk om niet altijd mee te gaan met wat patiënten denken dat ‘moet’.”

Als huisarts heb je sociale vaardigheden nodig, dit vak vereist immers dat je effectief kunt communiceren en verbinding kunt maken met mensen. Patiënten willen zich gehoord en begrepen voelen, en vaak is het jouw taak om hen door moeilijke situaties te helpen waarin er misschien geen simpele medische oplossing is.

De veranderende rol van de huisarts

De huisarts van vandaag is niet meer dezelfde als die van een paar decennia geleden. Er ligt een toenemende verantwoordelijkheid bij de huisarts, omdat steeds meer zorg vanuit de tweede lijn teruggaat naar de huisarts, wat betekent dat de taken van een huisarts complexer en uitgebreider zijn geworden. Misschien als een gevolg daarvan wordt het vak steeds meer gevangen in protocollen en richtlijnen.

Daarnaast is er een groeiende vraag naar snelle oplossingen. Veel patiënten verwachten dat een probleem direct wordt verholpen. Dit is een van de grootste uitdagingen die je zult tegenkomen: hoe balanceer je de verwachtingen van een snelle “fix” met het besef dat sommige problemen juist tijd en aandacht vereisen? Het is verleidelijk om in de rol van reparateur te stappen en gewoon aan de slag te gaan, maar soms is het belangrijker om te vertragen en ruimte te maken voor een gesprek.

Een uitspraak die me bijbleef was: “Te weinig tijd voor patiënten is geen excuus.” In de huidige zorgpraktijk lijkt de druk om snel te handelen en veel patiënten te zien steeds groter te worden. Het is jouw verantwoordelijkheid en je hebt de vrijheid om de tijd te nemen die nodig is om naar je patiënten te luisteren en hun verhalen echt te begrijpen. Zelfs als de agenda vol lijkt, is het essentieel om prioriteit te geven aan de kwaliteit van zorg. Een goed gesprek kan soms meer waard zijn dan een snelle diagnose.

Farmaceutische bedrijven: de balans vinden

Dan de relatie met de farmaceutische industrie. Het is geen geheim dat er een zekere spanning bestaat tussen de medische wereld en de farmaceuten, vooral wanneer winstbejag potentieel in conflict komt met wat het beste is voor de patiënt.

Wat me opviel in mijn gesprek met deze huisarts, is dat hij het belang van kritische afstand tot de farmaceutische industrie benadrukte. Gebrek aan transparantie en vertrouwen over prijsstelling speelt hier een grote rol in. Hij waarschuwde dat je als arts altijd moet blijven nadenken over de noodzaak van medicatie: “Als huisarts ben je verantwoordelijk voor wat je voorschrijft, en soms betekent dat ook: minder voorschrijven. Medicijnen kunnen nuttig zijn, maar zijn niet altijd de eerste of enige oplossing.”

Het belangrijkste is dat je de patiënt centraal blijft stellen, ook als het gaat om medicatie. Vraag jezelf af: helpt dit medicijn echt? Of is er een andere, misschien minder technische of minder ingrijpende manier om iemand te helpen?

Tot slot: het mooiste vak

Wat me misschien wel het meest is bijgebleven, is hoe positief de huisarts was over zijn vak. Ondanks de uitdagingen vertelde hij me dat er niets mooier is dan het werk van een huisarts. Je krijgt de kans om diepgaande relaties op te bouwen met je patiënten, hen door goede en slechte tijden te begeleiden, en echt een verschil te maken in hun leven. En wat je je misschien niet altijd beseft: voor echt heel veel mensen is een bezoekje aan de huisarts het belangrijkste moment van hun dag.

Tot slot is het ontwikkelen van je eigen stijl van cruciaal belang. Elk van ons heeft unieke kwaliteiten en inzichten die we in de praktijk kunnen inbrengen. Het is belangrijk om trouw te blijven aan jezelf en je eigen manier van werken te ontdekken. Zoals hij het verwoordde in een gedicht: “To do a dull thing with style is preferable to doing a dangerous thing without it.” Dit principe van stijl en authenticiteit is de sleutel tot succes in de huisartspraktijk.

Dus, aan jou, toekomstige huisarts: omarm de vrijheid die dit vak biedt op jouw eigen manier. Gebruik je tijd wijs, en vergeet nooit dat het niet alleen gaat om het oplossen van medische problemen, maar vooral om het begeleiden van mensen door hun leven. Dat is wat het vak zo speciaal maakt.

Heel veel succes met je carrière!